Verkkokauppa Search

Kalle Oleniuksen unelmat toteutuvat yksi kerrallaan

26.9.2017

Viime vuonna Kalle Olenius kertoi Keppuligaalaa varten kuvatulla videolla muuttaneensa omaan kotiin. Myös hänen pitkäaikainen haaveensa, oma taidenäyttely, oli hiljattain toteutunut. Tällöin työpaikka oli vielä tulevaisuuden unelma, mutta joulukuussa 2016 unelma toteutui ja Olenius työllistyi huoltoasemalle. Hänen työtehtäviinsä kuuluu muun muassa tiskaaminen, siivoaminen ja roskien vienti, jotka Kalle kertoo hoitavansa hyvin nopeutensa, tarkkuutensa ja huolellisuutensa ansiosta.

- Ruokailuvälineet loppuvat nopeasti ja niitä tarvitaan heti lisää, Olenius kertoo.

Kalle Olenius työskentelee kolmena päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan. Apuna työhön perehtymisessä on ollut Autismisäätiön työhönvalmentaja sekä huoltoaseman työntekijä. Työn alku on sujunut hyvin ja Olenius kertoo viihtyvänsä työssään.

Työn ohella Olenius käy Vallilan ohjaus- ja valmennuspalveluissa kahdesti viikossa. Hänellä on kaksi suurta projektia meneillään, joista toinen on nimellä Joulukoirat kulkevan oman animaatioelokuvan käsikirjoittaminen. Projekti sai uutta virtaa ohjaaja Kari Juusosen käytyä tapaamassa Oleniusta. Juusonen on tunnettu Niko lentäjän poika -animaatioelokuvien ohjaajana ja Oleniuksen esikuva elokuva-alalla.

- Koska Särkänniemen delfinaario suljettiin vuonna 2015, olen huolissani, että suomalaiset eivät enää ikinä näkisi delfiinejä, paitsi Ruotsissa Kolmårdensin eläinpuistossa, hän kertoo.

Ratkaisuna ongelmaan Olenius kertoo suunnittelevansa Meri-Poriin Munakarille uutta delfinaariota. Pohjapiirrokset ovat jo valmiit.

- Olen katsonut dokumentteja delfiineiden metsästyksestä. Haluan, ettei delfinaarioita kutsuta enää vankeudeksi, vaan kodiksi.

Kalle Oleniuksen useat toiveet ovat toteutuneet, mutta hänellä on vielä paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Työllistymisensä myötä Olenius aikoo säästä rahaa Kreikan-matkaa varten, minkä lisäksi hän aikoo matkustaa siskonpoikansa kanssa Ruotsiin, kun tämä hieman varttuu. Lisäksi Olenius on vaikuttunut pohjoisen kauniista maisemista.

- Muutan lappiin Rovaniemelle kahdeksan vuoden päästä. Rovaniemellä on valkea joulu, hän kertoo.

Autismisäätiön työllisyyttä tukevat palvelut mahdollistavat autismin kirjon henkilöiden potentiaalin hyödyntämisen työelämässä, lisäävät työn kautta heidän ja heidän läheistensä hyvinvointia sekä vahvistavat heidän yhteiskunnallista osallisuuttaan.

Viime vuonna Kalle Olenius kertoi Keppuligaalaa varten kuvatulla videolla muuttaneensa omaan kotiin.