19.04.2024

Autismisäätiön hirsipalvelukoti Kuopiossa luo uudenlaista palvelukotiarkkitehtuuria

Ympäristöönsä sopiva hirsiarkkitehtuuri ja kauniit yksityiskohdat tarjoavat asukkaille turvallisen ja rauhoittavan kodin. Työympäristön esteettisyys, toimivuus ja lempeä akustiikka ilahduttavat sekä asukkaita että henkilöstöä. Nämä tekijät vähentävät myös työn kuormitusta.

Maaliskuussa 2024 toimintansa aloittanut Villa Särkiniemi on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen hirsipalvelukoti. Kallaveden rannan muotoa myötäilevän japanilaisvaikutteisen kokonaisuuden suunnitteli arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen.

Villa Särkiniemi tarjoaa autismikirjon nuorille ja aikuisille sekä ympärivuorokautista että tuettua asumispalvelua. Asukkaiden erityistarpeet on huomioitu sekä rakennusten mittakaavassa, sijoittelussa että sisä- ja ulkotilojen yksityiskohdissa.

Aistiystävälliset hirsirakennukset ja suojaisa pihapiiri luovat asumiselle turvalliset, toimivat ja mielikuvitusta inspiroivat puitteet. Kokonaisuus on kuin pieni kylä, joka sijaitsee luontevasti järvimaiseman, julkisen liikenteen ja palveluiden äärellä.

Kaarevaa maisematonttia reunustaa viuhkamainen hirsirakennus

Yksikerroksinen ympärivuorokautisen palveluasumisen rakennus on muodoltaan viuhkamainen ja se myötäilee tontin kaarevaa reunaa kadun puolella. Asunnot sijaitsevat rakennuksen ulkoreunalla, joten ikkunoista voi katsella rauhallista järvimaisemaa. Rannalla sijaitsee vain rauhallinen julkisen ja kevyen liikenteen väylä.

Rakennuksen vekkimäinen katto polveilee kuin karuselli ja muistuttaa muotokieleltään vastarannalla näkyvää vaaramaisemaa. Katto on järven puolella korkeampi ja sisäpihan puolella se madaltuu suojaiseksi lappeeksi. Origamimaisen katon ansiosta matalaltakin paistava aurinko pääsee valaisemaan pihaa.

“Kadun puolen nurkissa katto nousee korkealle ja sisäpihan puolella katon leveä räystäs muodostaa kauniin ja tulijaa suojaavan rimakatoksen. Kontrastia ja keveyttä luovat säleiköt suojaavat sisääntuloa lumelta, auringolta ja katseilta. Säleikköjen läpi asukkaiden on turvallista tarkkailla ympäristöä”, arkkitehti Anssi Kankkunen kertoo.

Rakennuksessa on kolme sisäänkäyntiä. Valaistujen tuulikaappien lyhtymäiset säleiköt luovat ympärilleen kutsuvan ja turvallisen näkymän kotiin saavuttaessa.

Itsenäistä asumista harmonisessa hirsiluhtitalossa

Erillään sijaitsevassa kaksikerroksisessa luhtitalossa sijaitsevat tuetun asumisen kodit. Täällä voi asua itsenäisesti ja tarpeen mukaan tuetusti. Henkilökunta, oman yhteisö ja yhteinen pihapiiri kerhorakennuksineen on lähellä. Pihalla voi pistäytyä voi koska vain.

Luhtikäytävä on suojattu samankaltaisella huntumaisella säleiköllä kuin matalampi rakennus. Puurungon päälle asennettuja tukevia betonirappuja noustessa tunnelma on lähes kirkkomainen. Hirsijulkisivun ja puurakenteiden huolellinen viimeistely jatkuu asuntojen sisäpuolella. Kotien sisustusmateriaalit ja sävyt tukevat aistiystävällistä asumista.

Oikeat mittasuhteet lisäävät kodikkuutta ja toimivuutta

Anssi Kankkunen kertoo, että rakennuksen käyttäjiä ajatellen suunniteltu mitoitus luo turvallisuutta ja kodin henkeä. Visuaalinen ja toimintaa tukeva mittakaava on asukkaille ja henkilökunnalle tärkeää sekä rakennusten sisällä että pihalla. Lisäksi tavoitteena oli että rakennukset istuvat ympäristöönsä, osaksi vaara- ja järvimaisemaa, kaupunkikuvaa ja yhteisöä.

“Palvelukodin ei tarvitse näyttää laitokselta. Villa Särkiniemen ympärivuorokautisen asumisen rakennus sisältää kolme pienryhmälle sopivaa solua. Jokaisella näistä on oma sisäänkäynti sekä yhteinen olohuone. Asuinhuoneet ovat rakennuksen ulkokehällä ja henkilökuntaa varten eri solujen välillä kulkee työtä helpottava käytävä. Pihan puolella solut yhdistyvät yhtenäisen katoksen ja terassin avulla toisiinsa.”

Rakennusten sijoitustapa kaarevalle tontille mahdollisti sisäpihalle mahdollisimman ison koon. Piha polkuineen, yhteisessä käytössä olevine pihatupineen ja istutuksineen suunniteltiin asukkaiden aktiiviseen käyttöön. Oleskelu omalla turvallisella pihalla on luontevaa ja terapeuttista.

Autismisäätiö panostaa aistiystävällisiin hirsipalvelukoteihin

Autismisäätiö suunnittelee yhteensä kuuden aistiystävällisen hirsipalvelukodin rakentamista Suomeen yhteistyössä Hoivarakentajien kanssa. Lappeenrannassa otettiin marraskuussa 2023 käyttöön ensimmäinen hirsiryhmäkoti. Villa Särkiniemi Kuopiossa valmistui suunnitelluista kohteista toisena. Kolmas ryhmäkoti on rakenteilla Saloon. Se valmistuu elokuussa 2024.

“Villa Särkilahti on lippulaivamme. Ympäristöönsä sopiva hirsiarkkitehtuuri ja kauniit yksityiskohdat tarjoavat autismikirjon asukkaille turvallisen ja rauhoittavan kodin. Työympäristön esteettisyys, toimivuus ja lempeä akustiikka ilahduttavat sekä asukkaita että henkilöstöä. Nämä tekijät vähentävät myös työn kuormitusta,” Autismisäätiön asiakkuusjohtaja Mervi Savonsalmi kertoo.

“Yhteistyö eri osapuolien kanssa oli tiivistä sekä suunnittelu- että rakennusvaiheessa. Kuopion kaupungin ja Autismisäätiön edustajat valitsivat kanssamme mikä arkkitehti Anssi Kankkusen ehdotuksista toteutetaan. Näyttävää ja silti kovin inhimillistä palvelukotikokonaisuutta oli ilo päästä rakentamaan. Olemme itsekin ylpeitä lopputuloksesta”, Hoivarakentajien projektipäällikkö Atte Hyttinen kertoo.

“Pitkäjänteinen yhteistyö Hoivarakentajien kanssa yhdessä korkealaatuisen arkkitehtiosaamisen kanssa tuotti muotokieleltään innostavan ja samalla kodikkaan kokonaisuuden. Asumisen konseptimme kehittyy jatkuvasti paremmaksi ja erottuvammaksi. Tuemme asukkaiden ja henkilökunnan hyvinvointia ja sujuvaa arkea hyvillä paikoilla sijaitsevilla ja toimivilla hirsikodeilla,” Mervi Savonsalmi lisää.

Hirsirakennuksia, joissa kuka tahansa haluaisi asua

Miksi Autismisäätiö rakentaa uusia ryhmäkoteja ja ympärivuorokautisia asumispalveluyksiköitä nimenomaan hirrestä? Mervi Savonsalmi kertoo, että syy on yksinkertainen. Kuka tahansa haluaisi asua nykyaikaisessa kotimaisesta hirrestä rakennetussa ja ympäristölle ystävällisessä kodissa.

Hirsi on tutkitusti rauhoittava ja raikas luonnonmateriaali. Hirsirungon lisäksi Hoivarakentajat panostaa palvelukotien aistiystävällisyyteen mm. ilmanvaihto-, valaistus- ja akustiikkaratkaisuilla, vähäpäästöisillä materiaaleilla sekä harmonisilla sisustusväreillä.


 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaisiin