Autismiymmärrys

Autismiymmärrys-hankkeessa lisätään tietoisuutta ja ymmärrystä autismikirjosta. Tavoitteena on autismiystävällinen Suomi. Kartoitamme myös palvelujen saatavuutta ja ohjautuvuutta, ja pyrimme lisäämään yritysyhteistyötä ja yhteyksiä eri osapuolten välillä.

Kaikissa maakunnissa järjestetään ilmaisia luento- ja keskustelutilaisuuksia perheille, ammattilaisille ja kaikille autismikirjosta kiinnostuneille. Käymme läpi autismin teorioita ja viimeisimpiä tutkimustuloksia sekä niiden näkymistä arjessa. Tilaisuuksissa on mahdollista pitää oma puheenvuoro tai esitellä toimintaansa esimerkiksi esitteiden avulla.

Löydät tietoa hankkeesta ja tapahtumien aikataulut myös Twitter-tililtä @autismiymmarrys.

Hanketta johtaa Autismisäätiön yhteiskuntasuhdejohtaja Vesa Korhonen. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat alueellesi Autismiymmärrys-tapahtuman!

 

Julkaisut

Niina Gråsten, yhteistyössä Autismisäätiön Autismiymmärrys-hankkeen kanssa, tuotti kaksi lyhyttä opasta miten erilaiset yhteiskunnan palvelut ovat saatavilla autismikirjon henkilöille. Oppaat pyrkivät auttamaan tämän aihepiirin kokonaiskuvan näkemistä ja antamaan konkreettisia neuvoja mistä ja miten tukea haetaan. Oppaista löytyy lisäksi viittauksia eri lähteisiin ja linkkejä muihin organisaatioihin, joiden kautta voi löytää lisätietoa sekä apua. Selkokielinen versio on vielä tulossa. Oppaita saa vapaasti jakaa omilla sivuillaan, kopioida ja tulostaa itselleen tai muille.

 

Yksilöllisen tuen rakentaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen  

 

 

Autismiymmärrys-webinaarit

Kokeilemme nyt uutena myös ilmaisia ja kaikille avoimia webinaareja joissa haastattelemme henkilöitä ketkä työnsä, tietonsa tai kokemuksensa vuoksi tietävät autismista jotakin mitä me muut emme välttämättä vielä tiedä. Voit ehdottaa myös muita haastateltavia (vesa.korhonen@autismisaatio.fi).

Webinaarit järjestetään maksuttomassa Zoom-palvelussa. Tallenne tilaisuudesta tulee aina viikoksi katseltavaksi, sillä kaikki eivät aina pääse osallistumaan livenä. Tallenteet tulevat pienellä viiveellä tilaisuuden jälkeen.

 

Ohjeet osallistumiseen:

Katso alta oikea tilaisuus, johon haluat osallistua, klikkaa linkkiä. Täytä omat tietosi ja klikkaa "register". Saat ilmoittautumisesta varmistussähköpostin, joka toimii webinaarin linkkinä. Paina sähköpostissa olevaa linkkiä "click here to join".

Seuraavaksi avautuu Zoomin lataussivu. Lataa tämä ja pääset osallistumaan webinaariin.

Jos kirjautuminen vaatii salasanaa se on: autismi

Sinun ääni ja kuva ei tule näkyviin vaan pelkästään panelistien. Voit esittää kysymyksä kohdasta Q&A. 

 

Aikataulu (tauolla)

 

Tallenteet

Tallenteet löytyvät autismiymmärrys youtube -kanavalla. Ne poistuvat sieltä haastateltavan kanssa sovitun määräajan kuluessa.

 

Tähän menessä haastatellut henkilöt:

Elina Kontu (autismikirjo ja kehitysvammapsykologia)

Eija Kärnä (erityispedaogiikka)

Heta Pukki (Autismikirjon henkilöiden järjestöt)

Tarja Parviainen (Autismiliitto)

Fanni Kevätniemi (seksuaalisuus ja kuvat)

Henri Pesonen (työllistyminen)

Anneli Kylliäinen (sosiaalinen kommunikaatio)

Soile Loukusa (kieli ja sen kehitys)

Johanna Järvinen (eläin- ja luontotoiminta)

Lasse Ahola (Avekki)

Noora Koponen (kansanedustaja)

 

 

Autismiymärrys tilaisuudet (luennot)

Tilaisuuksissa kerrotaan perustietoa autismista, käydään läpi autismin teoriapohjaa, kontekstisokeutta, tutkimustietoa ja muutamia käytänteitä arkeen. Keskustelemme myös miten voisimme parantaa Suomessa olevia käytänteita ja palveluita.

Autismisäätiön yhteiskuntasuhdejohtaja Vesa Korhonen toimii tilaisuuden vetäjänä ja puhujana. Vesa on tehnyt soveltavan neurotieteen gradunsa sekä psykologian alan väitöskirjansa autismista ja toiminut erilaisissa tehtävissä erityislasten, -nuorten ja -aikuisten parissa.

Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Tule paikan päälle kuuntelemaan ja kommentoimaan omasta näkökulmastasi.

 

Tilaisuuksista sanottua

 

"Selkeä kansantajuinen esitys."

"Jo noin 21 vuotta as -lapsen kanssa eläneellekin löytyy aina uutta tietoa. Tietoa on kuitenkin kokonaisuudessaan niin valtavan paljon, että siitä täytyy poimia vain ne osaset, jotka sopivat omaan yksilölliseen tapaukseemme. Oli mielenkiintoinen ilta. Kiitos ja kumarrus!"

"Hyvää perustietoa kompaktissa paketissa. Koulutus antoi minulle paljon, herätti ajatuksia ja myös antoi konkreetteja ohjeita siitä, miten on hyvä kohdata ja ohjeistaa autismin piirteitä omaavaa henkilöä."

"Hyvä yleistajuinen esitys monimutkaisesta aiheesta. Olen itse autisminkirjon henkilö joten aihe on minulle hyvin tuttu mutta sain silti esityksestä irti monia hyödyllisiä pointteja."

"Hyvä luennoitsija ja asiansa osaava. Sain paljon mietittävää ja ideoita työhön lasten parissa."

"Erittäin hyvä ja selkeä esitys. Luennoitsija tiesi tasan tarkkaan mistä puhui ja puhui ymmärrettävästi. Todella hyödyllinen lastenneuvolatyössä olevalle! Iso kiitos! :)"

"Suuri osa oli tietenkin "kantapään kautta" jo tuttua, mutta repetitio mater est studiorum. Kiitos!"

"Ihan mahtava luento. Sain monta ahaa-oivallusta oman lapseni suhteen. Tuju tietopaketti peruskäsitteistä erinomaisen havainnolistavin esimerkein ja kiinnostavasti esitettynä. Olisin kuunnellut tätä vaikka koko päivän."

 

Oletko käynyt meidän tilaisuudessa?

Käy antamassa palautetta täällä

 

Tulevat tilaisuudet 

 

Tilaisuudesta on Zoomin kautta tehty tallenne: linkki tallenteeseen

 

Menneet tilaisuudet

 

Tampere

Jyväskylä

Turku

Lahti

Kotka

Lappeenranta

Iisalmi

Ivalo

Sodankylä

Kolari

Rovaniemi

Vantaa

Varkaus

Vaasa

Kirkkonummi

Pori

Kuopio

Mikkeli

Liperi

Joensuu

 

 

 

 

 

044 501 0053

vesa.korhonen@autismisaatio.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaisiin