20.01.2023

Autismisäätiölle kuusi uutta, hirsistä palvelukotia – tärkeintä on asiakkaiden ja työntekijöiden hyvinvointi!

Autismisäätiö rakennuttaa kuusi uutta palvelukotia erityistä tukea tarvitseville autismikirjon nuorille ja aikuisille. Kumppaniksi valikoitui Hoivarakentajat. Ensimmäiset kohteet nousevat Lappeenrantaan ja Kuopioon vuosien 2023 ja 2024 aikana. Kasvun ja uuden asumiskonseptin perustana ovat ihmisten hyvinvointi, asiakkaiden ja työntekijöiden tarpeet sekä vastuulliset ja ekologiset arvot.

Autismisäätiö rakennuttaa kuusi uutta palvelukotia erityistä tukea tarvitseville autismikirjon nuorille ja aikuisille. Kumppaniksi valikoitui Hoivarakentajat. Ensimmäiset kohteet nousevat Lappeenrantaan ja Kuopioon vuosien 2023 ja 2024 aikana. Kasvun ja uuden asumiskonseptin perustana ovat ihmisten hyvinvointi, asiakkaiden ja työntekijöiden tarpeet sekä vastuulliset ja ekologiset arvot.

Autismisäätiön hirsiset palvelukodit suunniteltiin yhdessä asukkaiden ja työntekijöiden kanssa

Autismisäätiö ja Hoivarakentajat toteuttavat yhteistyönä ainakin kuusi kotimaisesta ja terveellisestä hirrestä rakennettua palvelukotia. Uusiin, rauhallisiin asuntoihinsa pääsee muuttamaan yli 100 autismikirjon nuorta ja aikuista, ja palvelukodit tulevat työllistämään noin 150 alan ammattilaista. “Meillä henkilöstön määrä määritetään aina asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi. Kaikista tärkeintä on asiakkaiden ja henkilöstön hyvinvointi”, Autismisäätiön toimitusjohtaja Timo Heiskala painottaa.

Uudenlainen palvelukonsepti kehitettiin autismikirjon ihmisiä kuunnellen. “Olemme halunneet selvittää, mikä on kaikkein tärkeintä asiakkaillemme ja heidän tavalleen asua. Asiakkaat ovat omilla kommunikointikeinoillaan kertoneet meille, mikä heidän kodeissaan on kivaa ja toisaalta mihin kaipaisivat muutosta”, kertoo Heiskala.

Myös Autismisäätiön palvelukotien henkilöstö osallistui uusien tilojen suunnitteluun. “Työntekijöiden hyvinvointi näkyy myös asiakkaiden hyvinvointina”, Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Jouni Salmi huomauttaa. Autismisäätiön Heiskala on samoilla linjoilla. “Ohjaajat ovat kertoneet, millaisissa tiloissa he haluavat toimia ja työ sujuu. Esiin nousivat hyvä sisäilma, akustiikka sekä valoisat ja väljät tilat”, hän listaa.

Kuopion yksikön julkisivu

Kuopion julkisivu

Hyvää oloa pohjapiirustuksista pintamateriaaleihin

Autismisäätiön ja Hoivarakentajien yhteistyö on sujunut saumattomasti. “On ilo olla rakentamassa kasvua Autismisäätiölle. Erityisen lähellä sydäntä työssä on se, että rakennamme koteja erityistä tukea tarvitseville – he kun eivät voi usein itse vaikuttaa asuinolosuhteisiinsa”, sanoo Salmi.

Kohteiden kaikessa tilasuunnittelussa edettiin asiakkaiden tarpeet edellä. Tilaratkaisuissa on huomioitu erityisesti vahvan tuen asiakkaat. Esimerkiksi pitkät käytävät, joissa on paljon ovia, voivat aiheuttaa levottomuutta. Niinpä niitä on vältetty”, Heiskala kertoo.

Autismisäätiöllä on sisäinen slogan: Rakennetaan koteja, joihin itsekin voisi muuttaa. Siksi raikas, kotimainen puu oli sopivin rakennusmateriaali uusiin kohteisiin. “Olemme tutkineet eri materiaaleja, ja hirsi sopii arvoihimme parhaiten. Se on ekologinen ja kestävä valinta, jolla päästään hiilineutraaliin rakentamiseen. Hirsi on myös aistiystävällisempi materiaali, eli aisteille ei tule ylimääräisiä ärsykkeitä. Puu tuoksuu miellyttävältä, ja raikkaus säilyy tiloissa rakennuksen eliniän ajan. Tilat ovat tyylikkäitä, ajattomia ja lämpimiä”, Heiskala pohtii.

Kuopion yksikön julkisivu

Kuopion sisätila

Tarkkaan suunniteltu konsepti on helppo toistaa monissa kohteissa

Uusi asumiskonsepti on Autismisäätiön, Hoivarakentajien ja yhdessä valittujen arkkitehtien yhteinen taidonnäyte. Turvalliset, osaavaa henkilökuntaa houkuttavat hirsitilat ratkaisevat myös hyvinvointialueiden palvelutarpeita. “Kestävän Suomen rakentaminen, vastuullisuus ja ekologisuus ovat meille tärkeitä arvoja – ja nämä arvot kohtasivat hyvin Hoivarakentajien kanssa. Ennen kaikkea ratkaisee myös ihmisten viihtyvyys. Näin syntyi tämä yhdessä luotu ja kehitetty konsepti”, Heiskala kertoo.

Jo 25 vuotta toiminut Autismisäätiö on toivottu yhteistyökumppani ympäri Suomen. “Olemme hyvin innoissamme tulevista rakennushankkeista ja kasvusta! Monilta alueilta on tullut pyyntö rakentaa autismikirjon lapsille, nuorille ja aikuisille sopivaa asumista. Vastaamme mielellämme tähän kutsuun. Olemme löytäneet Hoivarakentajista hyvän kumppanin, ja yhdessä suunnitellulla konseptilla on hyvä edetä kohteesta toiseen kasvutavoitteemme mukaisesti”, Heiskala summaa Autismisäätiön tulevaisuuden suunnitelmia.

 

Kuvat alla: Lappeenranta ja Kuopio

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaisiin