Artikkelit Kehittämishankkeet ja -projektit
12.05.2025
Missä mennään Revion YKS-hankkeessa

Revion-YKS-hankkeessa kehitetään etäkuntoutusta neurokirjolla oleville yhdyskuntaseuraamusasiakkaille. Etäkuntoutuksen tavoitteena on hyvinvoinnin ja rikoksettoman elämäntavan valmiuksien vahvistaminen.
Revion-YKS -hankkeessa eletään intensiivistä asiakastyön vaihetta. Etäkuntoutusten toteuttaminen ja asiakasohjautuminen ovat aktiivisesti käynnissä. Yhteydenottoja on tullut 70, joista 47 on johtanut kuntoutuksen aloittamiseen. Toiminta on valtakunnallista ja asiakkaita onkin tavoitettu kaikista yhdyskuntaseuraamustoimistoista sekä kahdesta vankilasta.
Hyväksymis- ja omistautumisterapeuttisiin (HOT) menetelmiin perustuvan etäkuntoutuksen aikana harjoitellaan:
- taitoja hankalien ajatusten ja tunteiden kohtaamiseen sekä tietoiseen läsnäoloon.
- tietoisten, omien arvojen mukaisten valintojen tekemistä haastavissakin tilanteissa.
- keinoja toiminnanohjauksen tueksi ja arjenhallinnan vahvistamiseksi.
Asiakkaat ovat kokeneet kuntoutuksen ja siinä käsitellyt aiheet itselleen hyödyllisiksi. Asiakkaat ovat kertoneet kuntoutuksen aikana muun muassa itsetuntemuksen ja hyväksynnän lisääntyneen, oppineensa tarkastelemaan omaa toimintaansa sekä saaneensa uusia näkökulmia. Lisäksi asiakkaat ovat nostaneet esiin sen, että ovat oppineet havainnoimaan ja tunnistamaan omaa kuormittumistaan sekä näkemään myös pysähtymisen merkityksen.
Kuntoutustyöstä saadun kokemuksen ja asiakaspalautteiden perusteella etäkuntoutus on koettu toimivaksi toteutusmuodoksi. Asiakkaiden voi olla helpompi säädellä kuormitusta kotiympäristössä, koska esimerkiksi siirtymätilanteet kuntoutustapaamiseen vaativat vähemmän. Toiminnanohjauksen haasteet ovat nousseet esille tapaamisissa. Asiakkaiden kanssa käydään läpi heille sopivia tai toimivia tukikeinoja, joita hyödynnetään tapaamisten aikana sekä esimerkiksi yksilöllisesti sovitaan tulevien kuntoutustapaamisten muistutusviestien ajankohdista. Tästä on tullut positiivista palautetta.
Asiakasohjautuminen hankkeeseen jatkuu vuoden 2026 alkuun saakka.
Hankkeen kuntoutuksen vaikuttavuudesta tehdään tutkimusta, josta vastaa Jyväskylän yliopisto. Hankkeen rahoittajan toimii Kela.
Lisätietoja:
Sanna Kara
projektipäällikkö
p. 0447570149
sanna.kara@autismisaatio.fi