04.04.2023

Blogi: YouTube-kanavan ruorissa

Olen viettänyt lukemattomia tunteja liittäen video- ja ääniklippejä kokonaisuuksiksi, jotka muodostavat pienelle yleisölleni huoliteltuja elämyksiä. YouTube-uraa miettivien tuleekin tiedostaa, ettei (hyviä) nettivideoita tehdä rahan vuoksi. Pelissä on kohderyhmäsi, mieltymyksesi sekä näiden yhdistäminen tavalla, joka miellyttää kaikkia osapuolia. Itse olen viime aikoina laajentanut videopelivideoihin, kun Verkkokauppa.com mahdollisti uuden kaluston ostamisen Tili-nimisellä luottosopimuksellaan. Uteliaille sanottakoon heti, että toistaiseksi en tässä yhteydessä paljasta YouTube-kanavani nimeä, vaikka lähipiirini sen tietääkin.

Luovan ihmisen suurin ristiriita on, että vaikka hänellä ei olisi taitoja liike-elämässä, työvälineet voivat maksaa maltaita. Siksi olenkin kiitollinen Verkkokauppa.comille, että he osaltaan mahdollistivat minun lähtemiseni suomenkielisten pelivideoiden markkinalle. Videopelit ovat kauan olleet iso osa YouTube-käyttäjien keskinäistä kulttuuria, joten oli vain luontevaa, että osallistuisin niitä puivien katsastusvideoiden tuotantoon.

Vaikka monella tekijällä on tuhatkertainen yleisö minuun verrattuna, näkisin omaavani erään heistä erottavan tekijän: taustani itseoppineena ja tutkinnon hankkineena media-assistenttina. Vaikken siedä ajatustakaan johdettavana olemisesta, teen videoillani mielihyvin selväksi, miten paljon parempi lopputulos on, kun ääntä muokataan kohti täydellisyyttä hyvän miksaamisen periaatteilla.

Nykyään videoeditointi on minulle kuin liukumäen laskua. Aina kun teen tulevaa videota, tuntuu kuin nousisin ylös pienemmän mäen huipulle ja laskisin siitä alas. Kun sitten videon saa julkaisukuntoon ja yleisön nähtäville, on mäki vastaavasti korkeampi. Aivan samoin kuin lapsuuteni talviin kuului pulkkamäki, on oman YouTube-kanavan päivittäminen ja seuraajien kanssa keskustelu jotain, mitä teen pyytämättä. Tekisin tätä vaikka lopun ikäni, elleivät nälkä ja muut tarpeet välillä pysäyttäisi menoa. Saan loputtomia kiksejä audiovisuaalisen stimulaation tarjonnasta. Välillä tauottaminen tuntuukin vääjäämättömältä pahalta, jotka vain on kestettävä. Arkisista asioista, kuten tiskaamisesta, joudunkin päättämään tietoisesti. Etsin vielä tasapainoa, jossa kämppä pysyisi siistinä ilman ylivoimaista työtaakkaa.

Eikä tubettaminenkaan ole aina glamouria, vaikka kouluja olisi käyty. Tavalliseen työelämään sopeutumattomana ja köyhänä joudun sietämään kerrostaloasumisen äänisaasteita. Kanta-astujia ei voi kieltää kävelemästä, naapurin taloyhtiössä voi käynnistyä maalämpöprojekti ja ihmisiä saattaa kuljeksia rapulla juuri kun pääsen äänittämään. Teknisiä ongelmiakin voi ilmetä ja pahimmillaan esim. katkos tiedonsiirrossa tietokoneen ja ulkoisen kovalevyn välillä voi tuhota päiväkausien työn. Riskien hallinta esim. tuplavarmuuskopioinnilla vaatii sekin aikansa ja suunnittelunsa. Vaikka uskon selvinneeni vaikeuksista kiitettävästi, elättelen yhä kyynisiä, huulenheittona pidettäviä toiveita maaseudun rauhasta.

Toisin kuin moni, varsinkin television valtakaudella aikuisuuttaan elänyt voi ajatella, tubettamiseen on yhtä monta tapaa kuin tubettajia. Tämä myös toisaalta luo suurta laadun vaihtelua tubettajien välillä. Joku voi olla sujuva suustaan, vaikka videon tekninen toteutus ja editointi jättäisi toivomisen varaa. Joku voi sinällään puhua videoissaan asiaa, mutta videokokemusta laimentaa esim. puheen hiljaisuus ja editoinnin puute. Onko tutoriaalien sitten tarkoitus viihdyttää? No ei ihan, mutta tarjotakseen mukaansatempaavia elämyksiä, jotka houkuttelevat katsojaa oppimaan, on mielestäni hyvä osata joitain perusasioita ääni- ja videoteknologiasta. En voi missään tapauksessa sulloa koko tietämystäni ainakaan yhteen blogiartikkeliin, joten katson parhaaksi päättää tämän tekstin cliffhangeriin ja luvata jatkoa seuraavassa artikkelissani.

 

Kirjoittaja Toivo ("Topi") Hauru on valmistunut media-assistentiksi vuonna 2014 ammattiopisto Luovista. Tutkintoalan ohella hän on myös itseoppinut blogikirjoittaja ja säveltäjä. Vapaa-aikansa Toivo on myös käyttänyt suurten tietomäärien omaksumiseen vaihtelevista aihepiireistä

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaisiin